Gebiedsontwikkelingen zijn complex en altijd anders. Wat deze ontwikkelingen gemeen hebben is dat mobiliteit altijd een thema is. Het roept vragen op als: “Hoe realiseer ik duurzame mobiliteit in deze nieuwe wijk? Of hoe bouw ik met meer ruimte om te leven en met minder ruimte voor de auto? En hoe organiseer ik effectief parkeerbeleid?" Op steeds meer plekken in het land zien we de wens en de noodzaak om het anders te doen.
Bijvoorbeeld in Culemborg, waar de wijk Parijsch wordt gebouwd met meer ruimte voor wonen en verblijven en minder ruimte voor de auto. Mede door inzet van ons wordt deze wijk autoluw ingericht. Door middel van deelauto’s, goede OV-verbindingen en een comfortabele reis naar het treinstation of mobiliteitshub is de wijk goed ontsloten. De bespaarde ruimte is op een waardevolle manier ingevuld. Het is mogelijk om meer woningen te bouwen en er blijft ruimte over meer groen. Bovendien zorgen maatregelen op wijkniveau voor minder verkeersdruk in de stad en regio. Maatschappelijke winst dus!
Een autoluwe wijk realiseer je niet door alleen naar parkeren en ontsluiting te kijken. In onderstaande afbeelding is verbeeld dat er een veelvoud is aan keuzes die bijdragen aan een gebiedsontwikkeling met minder ruimte voor de auto. Deze verdelen we in drie thema’s: ruimte, mens en modaliteit.
We helpen gemeenten, ontwikkelaars en bouwers met het bouwen van duurzame, toekomstbestendige wijken. Het integreren van slimme en duurzame mobiliteit versterkt de kwaliteit van gebiedsontwikkeling.
In een integrale aanpak brengen we de werelden van ruimtelijke ordening, energietransitie en mobiliteit samen. We halen vroeg in het proces de belangen en wensen van alle belanghebbenden op, waaronder de toekomstige bewoners. Op basis daarvan werken we aan een integraal plan waar mobiliteit een onderdeel van uitmaakt. Zo bouwen we mee aan een duurzame en bereikbare leefomgeving!