Gedrag en mobiliteit

Gedrag en mobiliteit

Gedrag en mobiliteit

Gedrag en mobiliteit

Gedrag en mobiliteit

Een gebiedsgerichte aanpak

Elk gebied heeft zijn eigen uitdagingen, cultuur, kenmerken, kansen, spelers en gebruikers. Daarom werken we gebiedsgericht en faciliteren we reizigers in het maken van duurzame keuzes. Met de juiste partijen aan tafel werken we aan structurele oplossingen. 

Publiek-Private samenwerkingen 

Een goed aanbod en stimuleren van gewenst gedrag krijg je alleen voor elkaar door goede samenwerking tussen publieke en private partijen. De kans op succes van de aanpak groeit, wanneer partijen een samenhangend pakket van stimulerende en ontmoedigende maatregelen treffen. Denk bijvoorbeeld aan fietsstimulering, een gunstige thuiswerkvergoeding of een strenger parkeerbeleid. Met MaaS, mobiliteitshubs, deelmobiliteit en vraaggestuurde mobiliteit wordt het palet aan modaliteiten breder en interessanter. Vanwege de breedte van het type maatregelen is samenwerking een must: geen enkele partij kan dit alleen. 

Duurzaam mobiliteitsgedrag

Gedrag vormt de sleutel in de transitie naar duurzame mobiliteit. Voor maximaal succes moeten oplossingen aansluiten bij de wensen en behoeftes van reizigers. Daarom ontwerpen we oplossingen samen met de gebruikers. Onze aanpak noemen we de ‘Mobiliteits Verdeler’, ofwel MoVer. De MoVer kent drie stappen:

Moet je reizen?
Tijdens de coronapandemie hebben gezien dat niet alle reizen noodzakelijk zijn. Het blijvend stimuleren van thuiswerken verlaagt de druk op het mobiliteitssysteem. 

Spreiding en regie
De tweede stap gaat over spreiding van reizen in de tijd, waarbij je zowel kijkt naar dagelijkse ochtend- en avondspitsen als de spreiding over de dagen van de week.  

Duurzamer reizen
In de laatste stap van de aanpak zorgen we ervoor dat de mensen die reizen zich duurzamer gaan verplaatsen. Wat is er nodig om mensen minder in de auto en meer op de fiets of in het ov te krijgen? Ook vanuit het oogpunt van vitaliteit. Dat is voor werkgevers, mede door Covid steeds belangrijker geworden.

De MoVer-aanpak wordt uitgebreid beschreven in dit artikel.

Programmatische aanpak

We pakken de verandering programmatisch aan: meerjarige gebiedspakketten met een duidelijke ambitie, SMART-doelen en passende maatregelen. Hierbij nemen we ook financiering, governance en monitoring mee. De wereld om ons heen verandert snel. Hier spelen we op in. We maken een adaptief programma om onzekerheden te managen. We luisteren naar de behoeften en belangen van de stakeholders en gebruikers. Dit vormt de belangrijkste input voor de maatregelen.

Onze aanpak komt het best tot zijn recht wanneer we dicht op de realisatie zitten. In gesprek met stakeholders, samen de mouwen opstropen en zaken in gang zetten. Wij zijn niet van abstract en hoog-over, er belandt zelden een rapport van P2 in een la. Daarom is onze aanpak het meest geschikt voor gemeentes, regio’s en provincies. Wij zorgen er voor dat je samen in beweging komt en blijft.

Onze experts

Specialisten die verandering mogelijk maken

Onze experts brengen mensen, belangen en ideeën samen om complexe opgaven om te zetten in concrete, toekomstbestendige oplossingen.
Waarom P2

Ervaren regisseurs van complexe samenwerking

P2ers zijn zeer ervaren procesmanagers met ruime kennis op het ontwikkelen en begeleiden van multidisciplinaire werkwijzen bij organisaties, gemeenten en provincies. Complexe vraagstukken zijn ons werkterrein. Altijd vanuit een duurzame en resultaatgerichte houding. Met onze creativiteit en ons vermogen om mensen te verbinden, brengen we zaken in beweging en komen tot resultaat.

Meer weten? Drink dan eens een kop koffie met Bert Vaessens.
Bert