Samenwerking versterken om programma 'Voeding & Gezondheid' meer impact te geven
Samenwerking versterken om programma 'Voeding & Gezondheid' meer impact te geven

Samenwerking versterken om programma 'Voeding & Gezondheid' meer impact te geven

Versnellen van de transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem

Onze experts
Onze experts

Met de Regio Deal Foodvalley geven het Rijk en de regio samen een flinke impuls aan de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. Onderzoekers, ondernemers en de overheid werken intensief samen om topwetenschappelijk onderzoek te verbinden met concrete en innovatieve toepassingen in de praktijk. Dit gebeurt op het gebied van duurzame en circulaire landbouw en voeding en gezondheid.

Thema voeding en gezondheid

Spoor 2 binnen de Regio Deal richt zich op het thema 'voeding en gezondheid', een cruciaal onderdeel van de bredere doelstelling om een gezonder en duurzamer voedselsysteem te realiseren. Voor de projecten in Spoor 2 zijn er middelen beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek genereert waardevolle kennis, maar de uitdaging is om deze kennis daadwerkelijk om te zetten in maatschappelijke meerwaarde. Dit is waar Lia de uitdaging aangreep: "Hoe maak je deze meerwaarde concreet en tastbaar?"

Herstructureren van projecten op overlappende doelen

Lia: "Toen ik begon, werden er alleen rapportages gemaakt over de voortgang van projectresultaten, zonder duidelijk te maken wat de uiteindelijke waarde was en voor wie. Mijn eerste stap was om te begrijpen wat er precies nodig was om dat boven tafel te krijgen, en die informatie meteen te structureren. Het was belangrijk om de onsamenhangende projecten te herstructureren in drie hoofdthema's. Hierdoor werd de toegevoegde waarde voor het programma duidelijker en konden we gerichter sturen naar de doelen van Regio Foodvalley. Zo konden we ook de vervolgstappen benoemen."

Impact in beeld brengen

Vanuit haar marketingachtergrond zocht Lia naar een manier om de voortgang van de projecten en de verwachte resultaten in kaart te brengen en te vertalen naar meerwaarde voor eindgebruikers. Ze ging project voor project aan de slag, door gesprekken en interviews te voeren met projectleiders en werkpakketleiders. "Door bottom-up de resultaten van de projecten te analyseren en te koppelen aan de juiste doelgroepen – zoals bewoners, ondernemers en zorgprofessionals – brachten we de meerwaarde van de opgeleverde resultaten in kaart. Hierbij maakten we gebruik van  het Impact Plan Approach van het NWO. Door deze aanpak ontstond er een beeld van het maatschappelijke probleem dat men aan de hand van wetenschappelijk onderzoek beoogt aan te pakken. Dit hielp ons te begrijpen welke kennis voor wie van waarde is en hoe deze partijen maatschappelijke impact kunnen helpen vergroten."

Model Productive interactions in the Theory of Change (bron: NWO)

Bruggen bouwen

Lia merkt op: "Veel samenwerkingen tussen publieke en private partijen stagneren door een gebrek aan wederzijds begrip en doordat er vaak te snel met de inhoud wordt begonnen." Het proces van elkaar leren kennen, de werkwijzen, belangen, talenten en beperkingen begrijpen, is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een gezamenlijke visie op het resultaat. Vanuit mijn jarenlange marketingervaring kan ik  “Van buiten naar binnen en van binnen naar buiten denken”! Ik maak “meerwaarde van ideeën zichtbaar” voor de stakeholders waardoor er meer draagvlak komt voor samenwerking.

Oogsten

Lia: "We hebben twee belangrijke stappen gezet om de kennis om te zetten naar meerwaarde. We organiseerden een workshop voor de onderzoekers waarin we hen lieten zien hoe ze van wetenschappelijke resultaten naar maatschappelijke impact konden komen. We leerden hen hoe ze een pitch konden opstellen en deze aan elkaar te presenteren. Dit zorgde voor een gedeeld begrip van het belang om verder te kijken dan alleen wetenschappelijke publicaties en daadwerkelijk inzicht te geven in de maatschappelijke impact van hun werk."

Daarnaast werd een communicatieplan opgesteld om de resultaten van de projecten effectief te delen. Dit leidde onder andere tot een whitepaper en een  inspiratieplaat.

video: animatiecartoon Oogst Regiodeal Foodvalley

 

"De kers op de taart was het slotevent op 7 november, waar we alle partners, financiers en betrokken medewerkers van de projecten uitnodigden om de resultaten van vier jaar samenwerken te delen en te vieren. We legden in een cartoon vast wat deze 'oogst' inhoudt."

Ook werden de ervaringen en verhalen van direct betrokkenen vastgelegd in het maatschappelijk eindverslag De Proeftuin. Dit verslag helpt de relevantie van de resultaten toegankelijk te maken voor partners, stakeholders en de landelijke politiek.

Mariken Fellinger (Programma Manager Regio Deal Foodvalley) over de samenwerking met Lia
"Lia heeft het programmateam echt verrijkt! Ze bracht waardevolle reflectie op het programmamanagement: hoe stuur je zo'n groot programma aan, waar zitten de sturingsmogelijkheden en waar niet.

Ze brengt structuur en ordening aan, verbindt mensen, is proactief, vasthoudend, spreekt mensen aan en is oplossingsgericht. Wat Lia heeft bereikt, is dat Voeding en Gezondheid écht op de kaart is gezet, de oogst zichtbaar is geworden en goed in beeld is gebracht. Haar werk heeft het netwerk versterkt voor een langdurige samenwerkingsrelatie naar de toekomst.

En je krijgt niet alleen Lia, maar ook de denkkracht van de hele organisatie P2 – dat is een enorme meerwaarde."