Euro Pool System is de toonaangevende logistieke aanbieder van herbruikbare verpakkingen in de Europese versketen. Met haar kratten optimaliseert Euro Pool System niet alleen de keten; het bedrijf bouwt ook verder aan een duurzame toekomst. De organisatie staat aan de vooravond van een belangrijke duurzame stap: het hergebruik van haar oude kratten voor de productie van nieuwe kratten.
Het klinkt eenvoudig: kapotte of oude kratten vermalen tot maalgoed en van dit maalgoed nieuwe kratten maken die weer kunnen worden ingezet door Euro Pool System (EPS). Maar zo eenvoudig is het niet, weet Mike de Scheemaker, die binnen EPS de processen heeft gefaciliteerd om dit hergebruik mogelijk te maken. “Het idee bestond al een hele tijd en de organisatie was, samen met haar krattenproducenten gestart met uitwerken van het idee.” vertelt hij. De uitdaging was om de belangrijkste stakeholders mee te nemen in het veranderproces. Dat betekent structuren aanbrengen in voorbereiding en besluitvorming en samen ontdekken waar de kansen liggen. Een belangrijke katalysator was dat een omvangrijke hoeveelheid maalgoed beschikbaar zou komen omdat een aantal typen oude EPS-kratten vervangen werd. Vanwege de hoge kwaliteit van de kunststof van deze oude kratten zou dit maalgoed direct kunnen worden gebruikt voor de productie van nieuwe kratten.
Euro Pool System gaat haar starre kratten vervangen door klapkratten. Het maalgoed van deze te vervangen kratten kan worden gebruikt voor het produceren van nieuwe kratten.
Aan de productie van nieuwe kratten liggen hoge eisen ten grondslag; kwaliteit, veiligheid en hygiëne zijn belangrijke speerpunten voor de kratten van Euro Pool System. De kratten moeten voedselveilig zijn omdat ze direct in aanraking komen met voedsel. Daarnaast moet een krat in staat zijn gedurende vele jaren groente en fruit te transporteren. “Je wilt als organisatie te allen tijde je kwaliteitsgaranties kunnen waarmaken, vandaar de uitgebreide tijd van testen”, aldus Mike.
Een ander dilemma is dat de grondstofprijzen van kunststof tijdens de coronacrisis zo laag zijn geworden, dat het verschil in prijs tussen nieuw en gerecycled materiaal beperkt is. Momenteel is het voor de markt daardoor financieel veel minder interessant om gerecyclede grondstoffen in te zetten voor nieuwe producten. Toch is Mike ervan overtuigd dat dit het moment is om het recycletraject te implementeren en zo tot verdere verduurzaming van de organisatieprocessen te komen. “Om dit voor elkaar te krijgen was het van belang om vanuit een gedragen visie de inzet van gerecyclede kratten te realiseren. Gesprekken tussen verschillende mensen binnen Euro Pool System vergrootte het gezamenlijk draagvlak voor de visie van een duurzame toekomst. Aan dit proces heb ik een bijdrage mogen leveren.”
In 2021 zal het bedrijf dan starten met de productie van nieuwe klapkratten uit gerecycled materiaal. “Ik heb geholpen met het brengen van richting, rust en structuur met daarbij zicht op een duurzaam perspectief voor EPS en haar klanten”, zegt Mike. Het mooie aan Euro Pool System is dat het bedrijf werkt met een retourlogistiek-distributiesysteem: de organisatie beheert de complete keten van begin tot het eind en weer terug. Het inzetten van gerecyclede kratten is een prachtig voorbeeld van closed loop recycling, waarbij materiaal steeds opnieuw wordt gebruikt zonder afbreuk aan kwaliteit!