MeerEnergie, een bewonerscoöperatie in de Amsterdamse Watergraafsmeer, zag al in 2015 kansen voor een warmtenet in de buurt. Met een restwarmtebron in de buurt en ruim 1000 enthousiaste bewoners pleitte MeerEnergie bij de start van ondergrondse onderhoudswerkzaamheden door gemeente, Waternet en Liander voor het mee aanleggen van een warmtenet. En zo geschiedde. Maar voor daadwerkelijke warmtelevering is meer nodig. Met MeerEnergie, gemeente Amsterdam en Firan werkte P2’ers Marinda Gaillard en Marieke Spits aan de vraag: Is een coöperatief collectief warmtenet mogelijk? Een simpele vraag met een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek als antwoord.
Met een bewonerscoöperatie als initiatiefnemer, de gemeente als grondeigenaar en investeerder in het eerste stuk van het warmtenet en Firan als warmte-infra partner waren diverse rollen vertegenwoordigd. Maar welke organisatie heeft een coöperatief collectief warmtenet in de ontwikkelfase van dit initatief nodig? En hoe verdelen we taken in de werksporen Techniek, Wijkbereik en communicatie, Governance en Financiën? Tot slot niet onbelangrijk: Wie financiert deze ontwikkelfase?
De realisatie van een coöperatief collectief warmtenet is in Nederland nog zelden gedaan. Het vraagt om een intensieve tijdsbesteding door buurtbewoners. Een structurele organisatie van een aantal kernactiviteiten door de coöperatie. En toegang tot professionele expertise en advies. Marinda en Marieke begeleidden MeerEnergie, Firan en gemeente Amsterdam bij het opstellen van het plan van aanpak voor de ontwikkelfase van dit warmtetraject. Inclusief onderbouwing van de benodigde middelen en bijbehorende subsidie aanvraag richting de gemeenteraad van Amsterdam. Het resultaat? Een positief besluit op de start van de ontwikkelfase. Benieuwd hoe het MeerEnergie verder vergaat? Lees hier de meest actuele nieuwsberichten!