Hoe we de wereld zien en wat we belangrijk vinden, levert van oudsher af aan al tastbare structuren op in de gebouwde omgeving. Het digitale tijdperk verandert ons dagelijks patroon en heeft invloed hoe we de fysieke ruimte willen gebruiken. Zo verandert digitalisering bijvoorbeeld de relatie tussen een stad en een voormalig nabijgelegen havengebied. Hoe richt je de wedergeboorte van voormalige havengebieden in tot slimme districten waar diverse functies samen komen? Dit whitepaper van Mercè de Miquel Capdevila geeft handvatten.
Mercè: "in een notendop is de belangrijkste bevinding van mijn onderzoek: de fysieke impact die digitalisering heeft op de relatie tussen haven en stad wereldkundig maken. Het gaat om een nieuwe trend. Digitalisering brengt maritieme en stedelijke werelden weer bij elkaar in de tal van, nu nog geïsoleerde en verouderde overgangsgebieden tussen haven en stad. Hier liggen praktische kansen voor uitbreiding van werk- en leefgebied, inspelend op de eisen van de hedendaagse, digitaal georiënteerde maatschappij.
Met dit whitepaper hoop ik een aantal blinde vlekken weg te nemen voor betrokkenen, zoals stads-en havenbesturen, planologen, ontwerpers en anderen betrokken. En aansluitend hierop: dat zij actie ondernemen om de kansen die daar verscholen liggen te benutten. Mijn doel is bereikt als je na het lezen van dit whitepaper:
Veel plezier met het lezen van mijn onderzoeksresultaten en vooral ook met het toepassen ervan. "
Mercè de Miquel Capdevila
Dit whitepaper is een praktische vertaalslag van het proefschrift 'Linking smart and physical port cities: Port-city interface areas: from obsolete/isolated to smart environments', waarmee Mercè de Miquel Capdevila is gepromoveerd aan Eindhoven University of Technology. Het resultaat van het proefschrift is de identificatie van drie sleutelelementen die succesvol inzetbaar zijn voor de fysieke transformatie van een toekomstbestendige leefomgeving in voormalige havengebieden.