Van idee naar resultaat
De waarde van ideeën zit louter in hun goede uitvoering’ sprak Victor Hugo ooit, in prachtig Frans. Toen al. We weten helaas niet wat hem tot de uitspraak bracht. Maar wel dat veel managers meer plezier ontlenen aan uitgevoerde ideeën dan aan gestrande initiatieven. Ons boek Van idee naar resultaat beschrijft een aanpak waarmee je een idee kunt realiseren. De spreekwoordelijke bureaula waarin plannen liggen te verstoffen, blijft dus leeg.
Karakteristieken
De makke met ideeën is dat ze nieuw zijn en niet eerder in deze setting uitgevoerd. Er is dus veel inhoudelijke onzekerheid over de komende vorm ervan. Daarnaast roepen ideeën vaak verschillende en behoorlijk heftige meningen op. Juist bij de mensen die hard nodig zijn voor de uitvoering ervan. De combinatie van deze twee elementen vormt een behoorlijk effectief drijfzand waarin ideeën tot stilstand komen. Voorbeelden te over.
En dat kunnen we ons helemaal niet permitteren want de ideeën van deze tijd op het gebied van klimaat, openbaar bestuur, innovatie, gezondheid etc. vragen om daadkracht om iets te realiseren, in zowel de private als de publieke arena.
Vervorming
De sleutel om hier toch voortgang in te creëren ligt in het gelijktijdig managen van de onderliggende feiten van het idee (over de haalbaarheid) en de meningen over het idee (over het draagvlak). Juist in deze tijd waarin het fenomeen ‘alternatieve feiten’ opgang doet, is het meer dan ooit van belang om hier een zuiver onderscheid in te maken.
Hierbij is vervorming van het oorspronkelijke idee in principe goed als het leidt tot vergroting van de haalbaarheid en het draagvlak. Dit vraagt om een ‘éénstapbenadering’ waarin het idee stapsgewijs wordt verrijkt (‘Wyberen’) en waarbij alle relevante stakeholders periodiek bepalen hoe zij zich verhouden tot de doorontwikkelde verschijningsvorm van het idee (‘Consolideren’) .
Denkmodellen
Als iets ingewikkeld wordt moet je proberen het eenvoudiger te maken om zo de essentie te kunnen zien. Daarom hebben we een aantal denk- en actiemodellen ontwikkeld en in de praktijk getest die samen de procesmanagement aanpak vormen. Ze wijzen je de weg en helpen de essentie van de opgave te duiden. Naast het ‘Wyberen’ en ‘Consolideren’ dragen ze namen als ’MKDH‘ , ’7Ts‘ en ’Voorscheider‘.
Wij weten inmiddels uit de praktijk hoe waardevol deze aanpak is: Als hulpmiddel om voortgang te bewerkstelligen in vraagstukken die inhoudelijk ingewikkeld zijn, waar veel verschillende belangen spelen en die ook nog eens allemaal aan beweging onderhevig zijn.
Procesmanager
De wereld van het realiseren van ideeën is bij uitstek een wereld waarin visie op inhoud samenkomt met het talent om samenwerking tussen mensen te bewerkstelligen. Daarom besteden we expliciet aandacht aan het profiel en praktische vaardigheden van de procesmanager.
Tot slot
Victor Hugo heeft nog steeds gelijk; de waarde van ideeën wordt bepaald door hun realisatie. Wij brengen met ons boek deze gerealiseerde resultaten dichterbij en we hopen daarmee een bijdrage te leveren aan duurzame creatie van waarde.
Titus Bekkering en Jaap Walter zijn werkzaam bij P2, bureau voor strategie, realisatie en ontwikkeling dat voorop loopt in het vakgebied. Zij richten zich zowel op de private als de publieke sector. Ze zijn de auteurs van Van idee naar resultaat, de herziene editie van Management van processen.