Samenwerking Snelliuslaan succesvol afgesloten
Hoe een gemeente kan samenwerken met bewoners rondom belangrijke vraagstukken met innovatieve toepassingen.
De Snelliuslaan is op het eerste gezicht een mooie en typische straat in Hilversum Noord, waar de laatste jaren veel gezinnen met jonge kinderen zijn komen wonen. Het is ook de toegangsweg tot een grote wijk, waar de bus doorheen moet en waar net iets te veel automobilisten het nodig vinden om het gaspedaal in te trappen. Dit levert onveilige situaties en overlast op. Een groep bewoners besloot daar iets aan te doen en benaderde de gemeente.
Ze vonden al snel een haakje bij het programma Smart City Hilversum. In dit programma worden vragen uit de stad gekoppeld aan innovatieve toepassingen in usecases. De Snelliuslaan werd zo’n usecases, getrokken door Nadieh Roodbeen van P2. Gedurende een jaar werden zes experimenten in de straat geplaatst die de verkeersveiligheid moesten verbeteren. Het effect van deze experimenten werd gemeten door camera’s met slimme software die registreerden welk type voertuig door de straat reed, hoe hard deze reed en welke richting op. Al deze data landde in een dashboard dat in samenwerking met Esri speciaal voor de Snelliuslaan is gebouwd. Ook werden er aanvullende analyses uitgevoerd om te kunnen bepalen of de experimenten effectief zijn in het verbeteren van de verkeersveiligheid.
Op woensdag 30 maart werd de usecase feestelijk afgesloten bij All Art Hilversum, door middel van een echte talkshow (op z’n Hilversums;)). Nadieh Roodbeen was de host en ging aan tafel in gesprek met betrokken bewoners en collega’s van de gemeente Hilversum. Dit leverde mooie gesprekken en inzichten op. Een greep uit deze inzichten:
- De bewoners hadden zich, voordat ze de gemeente benaderde, goed georganiseerd en het probleem in kaart gebracht. Hierdoor ontstond er een constructieve samenwerking.
- Data is op verschillende manieren te interpreteren. Wanneer iedereen op eigen houtje aan de slag gaat met de data, kunnen er verschillende ‘waarheden’ ontstaan en is gesprek niet meer mogelijk. Bij dit project hebben de bewoners en gemeente samen de data geïnterpreteerd. Dit leverde tot meer rijke inzichten en een gedeeld beeld over de resultaten.
- Door het samen analyseren van de data, is er beide kanten op geleerd hoe om te gaan met grote hoeveelheden data en welke analyses er allemaal nodig zijn.
We zien de Snelliuslaan als een mooi voorbeeld hoe gemeenten samen kunnen werken met bewoners rondom belangrijke vraagstukken met innovatieve toepassingen. Door de mogelijkheden die data en techniek ons bieden is er veel meer participatie mogelijk.
Ben je benieuwd geworden naar het project? Bekijk de korte docu die gemaakt is (5 min), kijk de livestream van de talkshow terug (50 min), of neem contact op met Nadieh Roodbeen.